Redukują najwięksi, a jak sytuacja wygląda w Polsce?
Spośród krajów, w których pogłowie bydła jest najwyższe w UE, w 2022 roku w porównaniu z rokiem 2021 pogłowie bydła najbardziej spadło we Włoszech (o 3,7%) i w Hiszpanii (o 1,85%). Z kolei w Niderlandach oraz w Polsce wzrosło odpowiednio o 1,2 oraz 1,1%. Jeśli jednak dane z ubiegłego roku odniesiemy do tych z 2019, okaże się, że w perspektywie trzyletniej najwięcej bydła ubyło w Niemczech (spadek o ponad 10%), we Włoszech (o 3,7%) i we Francji (o 4,7%), a wzrosło nieznacznie jedynie w Niderlandach. W Polsce w ciągu trzech analizowanych lat pogłowie bydła spadło o 2,9% do 6,45 mln.
W 2022 roku w porównaniu z 2021 na redukcję pogłowia krów mlecznych zdecydowały się jedynie kraje, w których ich pogłowie jest najwyższe, czyli Francja i Niemcy. We Francji ubyło 2,7% krów mlecznych, a w Niemczech – 0,6%. W pozostałych krajach, które są liczącymi się producentami mleka krowiego w UE, pogłowie krów mlecznych nieznacznie wzrosło, przy czym wzrost ten był najwyższy we Włoszech i w Niderlandach. W perspektywie trzyletniej najgorzej wygląda Polska, gdzie w latach 2019–2022 pogłowie krów mlecznych spadło o 6% do 2,04 mln, a najlepiej Irlandia, w której wzrosło ono o 5,8% do 3,81 mln.