Rhizoctonia solani - amorficzny grzyb atakujący warzywa
Grzyb ten jest anamorficzną formą i nie wytwarza żadnych zarodników. Z warzyw oprócz pietruszki najczęściej występuje na ziemniakach, zbożach, burakach, fasoli, kapuście, marchwi i selerze.
Grzyb jest w glebie, głównie w postaci przetrwalnikowych sklerocjów, rzadko grzybni. Może także bytować w porażonych bulwach ziemniaków, korzeniach czy nasionach roślin żywicielskich. Sklerocja w glebie są żywotne przez wiele lat. Wszelkie prace agrotechniczne zwykle rozwlekają grzyba, który zaczyna się rozwijać pod wpływem substancji chemicznych, wydzielanych przez rosnącą roślinę, lub przy rozkładzie resztek roślinnych. Zwykle wnika do rośliny przez naturalne otwory i uszkodzenia naskórka, co w przypadku pietruszki związane jest z pękaniem tkanki korzeni przy znacznych wahaniach wilgotności podłoża. Infekcja przez zdrowy naskórek zachodzi dzięki rozpuszczaniu go za pomocą enzymów. Najczęściej porażane są podziemne części rośliny i części korzenia tuż przy ziemi. Charakterystyczne są wówczas objawy choroby w postaci brunatnych plam, często wgłębionych. W przypadku siewek powoduje to ich osłabienie i obumieranie. Objawy choroby to przede wszystkim kraterowate wgłębienia i często charakterystyczna obrączka na korzeniach.