Pszenica
Prawie o 2 mln ton (do 183 mln ton) wzrośnie światowy eksport. Stanie się to głównie za przyczyną większej aktywności handlowej UE, która wyeksportuje 32 mln ton. Rok temu było to tylko 23,3 mln ton. Poziom handlu zwiększą też Amerykanie, eksport USA ma wynieść 27,2 mln ton. Tradycyjnie największym eksporterem pszenicy pozostanie Rosja, ale USDA nie zmienił poziomu rosyjskiej sprzedaży, która wyniesie w tym sezonie 34 mln ton. Natomiast Ukraina ma sprzedać łącznie 20,5 mln ton pszenicy i będzie to aż o 4,5 mln ton więcej niż rok temu.
Światowe zapotrzebowanie na ziarno pszenicy w bieżącym sezonie, zdaniem USDA, wyniesie 754 mln ton, z czego 17% zużyją Chiny. Zapasy końcowe wyniosą 288 mln ton, wzrosną o 10 mln ton w porównaniu z sezonem minionym, ale tylko nieznacznie ponad 4 mln w porównaniu z sezonem 2017/18
Kukurydza
Poziom światowej produkcji w sezonie 2019/20 wyniesie 1.111 mln ton i będzie o 11 mln niższy niż w poprzednio. USA zbiorą niecałe 348 mln ton, gdy w zeszłym roku było to 16 mln ton więcej. Także o 1 mln ton mniej zbierze Argentyna (50 mln ton obecnie). Zbiory u największego, po Stanach Zjednoczonych, producenta Brazylii mają pozostać na poziomie 101 mln ton. Podobnie do ubiegłego roku plony ma Ukraina zbierając 35,8 mln ton. Natomiast UE zebrała 65 mln ton. Zdaniem ekspertów USDA, jest to 560 tys. ton kukurydzy więcej niż w ubiegłym sezonie. 3 mln wzrost zbiorów zanotowały natomiast Chiny, których zbiory wyniosą 261 mln ton.
USDA prognozuje o 2 mln większe niż w poprzednim miesiącu zużycie kukurydzy, czego wynikiem będzie rosnące zapotrzebowanie w Stanach Zjednoczonych. Ze względu jednak na zmniejszoną podaż, w bieżącym roku gospodarczym kukurydzy zużyje się o 8 mln ton mniej i będzie to 1.135 mln ton. Z tego wolumenu 279 mln ton przypadnie na Chiny, które zgłaszają o 5 mln ton większe zapotrzebowanie niż rok temu.
Globalne zapasy skurczą się do prawie 297 mln ton i w tym wskaźniku USDA w aktualnym raporcie wprowadziło 1 milionową korektę w stosunku do poprzedniego raportu. Jest to poziom aż o 23,5 mln ton niższy niż w poprzednim roku.
Soja
Przy znacznie zmniejszonej światowej produkcji konsumpcja wcale nie maleje i dochodzi do rekordowego zapotrzebowania 351 mln ton. Szacunki USDA są o 1 mln ton większe niż miesiąc temu, a w porównaniu do roku ubiegłego jest to aż 9,5 mln ton więcej.
Staje się to powodem zmniejszenia globalnych zapasów kukurydzy z 111 mln ton do 99 mln ton na koniec sezonu 2019/20. Chociaż ta ilość wygląda mało optymistycznie to jednak USDA podniósł stan zapasów o ponad 2 mln ton w stosunku do szacunków z ubiegłego miesiąca. Dodatkowo należy wspomnieć, że zapasy będą podobne do poziomów z końca sezonu 2017/18.