Soja drożejąc do 641,8 USD/t nieodwołalnie zmierza do szczytu wszech czasów z 4 września 2012 r. Od tego rekordu obecnie soję dzieli już tylko niecałe 16 dolarów.
Nie ma się więc co dziwić, że oczy wszystkich ekspertów rynkowych zwrócone są na Chiny. U tego największego konsumenta i importera produkcja soi w 2022 r. wzrośnie prawie o 26%. Chiny wg USDA zużywają rocznie (sezon 2021/22) 109 mln t soi, a zaimportują 91 mln ton. – W 2022 r. areał uprawy soi wzrośnie o 16,7% – powiedział Tang Ke, dyrektor departamentu ds. rynku w Ministerstwie Rolnictwa i Spraw Wsi. Według niego produkcja soi w Chinach wyniesie w tym roku około 20,63 mln t, podczas gdy w 2021 r. było to „zaledwie” 16,4 mln t. Dodatkowo w 2022 r. Chiny planują powiększenie areału rzepaku o 3%.
W Polsce według danych MRiRW z Biuletynu informacyjnego nr 14/2022 „Rynek Roślin Oleistych” średnia cena rzepaku płacona przez firmy skupowe w marcu, w porównaniu do lutego br. wzrosła o 200 zł/t, do 3556 zł/t.
Olej rzepakowy sprzedawany przez zakłady tłuszczowe w tym samym okresie podrożał prawie o 500 zł/t z 6262 zł/t w lutym do 6742 zł/t w marcu, a śruta rzepakowa drożejąc zaledwie o 44 zł, w marcu br. średnio była sprzedawana po 1454 zł/t. Te dane mogą być nieco mylące, bo system ich zbierania opiera się na wystawianych w danym miesiącu dokumentach zakupowych bądź sprzedażowych, a te nie zawsze idą w parze z aktualnie zawieranymi kontraktami, często jest to tylko realizacja wcześniej zawartych umów.
Jednak informacje te oddają w pełni ducha rynku, drożeje zarówno surowiec jak i rzepakowe produkty. Kiedy zastaną zaraportowane dane za kwiecień, w zestawieniach zobaczymy zapewne jeszcze wyższe ceny.