Amerykańskie zbiory kukurydzy są według wrześniowego raportu korygowane o 10 mln t do 898,6 mln t, co wywiera wpływ na korektę światowej produkcji o 7 mln t, do 1 mld 172 mln 580 tys. t.
Poza USA korektę zbiorów mamy także w UE, amerykańscy eksperci unijne zbiory widzą o 1,2 mln t niższe niż zakładali w sierpniu, a ilość 58,8 mln t zebrana w UE będzie o aż o 12 mln t ( ponad 17%) mniejsza od ubiegłorocznej. Produkcja kukurydzy w UE została obniżona w oparciu o redukcje dla Francji, Rumunii i Niemiec.
Spadek unijnych zbiorów mogłaby zrekompensować Ukraina, bo tutaj amerykańscy eksperci, w porównaniu z poprzednim raportem liczą na 1,5-milionowy wzrost plonów. Tyle że aktualne szacunki 31,5 mln t zbioru kukurydzy na Ukrainie są i tak aż o 10,6 mln t niższe od ubiegłorocznych.
Efektywnie za to rosną zbiory kukurydzy w Chinach, gdzie aktualnie prognozowane 274 mln t stanowi 1,5 mln ton więcej niż w sezonie ubiegłym. Produkcja kukurydzy w Chinach wzrasta, ponieważ obfite opady deszczu na kluczowym północnym wschodzie i Nizinie Północno-chińskiej zwiększają potencjał plonotwórczy. O pół miliona ton kukurydzy więcej, 14,5 mln t wyprodukuje w tym sezonie Kanada, gdzie statystyki donoszą o większej powierzchni uprawy.
W świetle powyższych doniesień niezbędne są korekty zużycia. Światowe wykorzystanie kukurydzy jest w aktualnym raporcie korygowane do 1 mld 180 mln t. Stanowi to roczny spadek aż o 20 mln ton. W USA całkowite zużycie kukurydzy spada do 304,8 mln ton, o 3,8 mln t raport/raportu, a rocznie jest to 9,5 mln t. Właśnie o tyle w skali roku do 132,7 jest tam redukowane wykorzystanie kukurydzy na paszę. Na wykorzystaniu paszowym oszczędzać będzie także UE, spasiemy 57 mln t, tj. o 4,3 mln t kukurydzy mniej niż w poprzednim sezonie, a całkowite unijne zużycie wyniesie 77,4 mln t (–4,5 mln t rok/roku).
Globalny eksport kukurydzy w tym sezonie spadnie o 20 mln t, do 183,6 mln t. Główne zmiany w handlu na rok 2022/23 obejmują spadek eksportu kukurydzy z Ukrainy, tu obniżka sezon do sezonu szacowana jest na 50% z 26, do 13 mln ton. W świetle słabszych zbiorów Stany Zjednoczone swój eksport kukurydzy w tym sezonie zmniejszą do 57,8 mln ton, tj. o 12 mln t z sezonu 2021/22. Także UE, choć jest zdecydowanie mniejszym eksporterem, bo raczej kukurydzę w przeważającej ilości (19 mln t) importujemy, swój eksport ograniczy o połowę do 2,7 mln t.
Natomiast światowe zapasy kukurydzy wynosząc 304,5 mln ton, spadają o 2 mln t w porównaniu do poprzedniego raportu i o 7,6 mln t w porównaniu z poprzednim sezonem. Jest to wciąż jednak więcej niż na koniec krytycznego dla kukurydzy sezonu 2020/21, na którego zakończenie globalne zapasy wynosiły zaledwie 292,8 mln ton. Unijne stoki kurczą się z 9,7 mln t w sezonie 2021/22, do 7,4 mln t w sezonie bieżącym. Co ciekawe Ukraina, która w obecny sezon weszła ze sporym 5,5 milionowym zapasem, ten zapas nawet podwoi do 11,4 mln ton. Swoje kukurydziane zasoby zwiększą także Chiny. Kraj Środka na koniec sezonu 2022/23 będzie miał wciąż do dyspozycji 207,2 mln t, a więc 70% swojego rocznego zapotrzebowania na kukurydzę.
oprac. Juliusz Urban Fot. archiwum taP