Zboża
Światową produkcję zbóż w sezonie 2020/21 eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej podnoszą w tym miesiącu o 6 mln ton, do rekordowych 2 mld 230 mln ton. Rok wcześniej zbiory wyniosły aż o 49 mln ton mniej. Za tak znacznym wzrostem stoi głównie kukurydza, której zbiory w porównaniu do poprzedniego roku mają wzrosnąć o 45 mln ton i wynieść 1 mld 166 mln ton.
Zbiory pszenicy będą niemal na tym samym poziomie co rok temu i wyniosą 763 mln ton (762 mln t w sezonie 2019/20). Większe tonaże wykorzystania zbóż na paszę są głównie przyczyną zwiększenia przewidywanego całkowitego zużycia do 2 mld 222 mln ton (2 mld 181 mln t wynosiło zużycie w poprzednim sezonie).
Pomimo tak dużej konsumpcji o 5 mln w porównaniu do raportu sprzed miesiąca, a o 8 mln t w stosunku rocznym wzrastają prognozy dotyczące światowych zapasów zbóż na koniec 2020/21 r. do 630 mln ton.
O 4 mln t w ciągu miesiąca i tyleż samo, w stosunku do roku ubiegłego rosną przewidywania ekspertów IGC dotyczące poziomu światowego handlu zbożami. W międzynarodowych operacjach handlowych ekspediowane ma zostać do 395 mln ton.
Oleiste/Soja
W dużej mierze dzięki lepszym prognozom dla USA, IGC zakłada, że światowa produkcja soi w 2020/21 będzie o 8 mln t wyższa niż zakładano przed miesiącem. Eksperci globalne zbiory soi widzą na rekordowym poziomie 373 mln ton, co oznacza aż 10% wzrost w stosunku do roku ubiegłego.
Wzrost zbiorów skutkuje także rosnącą perspektywą zużycia. Konsumpcja soi ma w tym sezonie być wyższa od ubiegłorocznej o 14 mln ton i wyniesie zdaniem ekspertów Rady Zbożowej 368 mln ton.
Przewiduje się, że eksport soi z USA silnie odbije i światowy handel będzie o 3 mln t wyższy niż zakładano miesiąc wcześniej i wyniesie 164 mln ton. Co oznaczałoby, że nieznacznie (o 1 mln t) zostaną poprawione rekordowe ilości z poprzedniego sezonu.
Zapasy również rosną, ale pozostają o 10 mln ton poniżej szczytu z 2018/19 i wynosząc 52 mln ton przewyższą ubiegłoroczne o 4 mln ton.
opracował Juliusz Urban Foto. Czubiński