Zboża ogółem
Lipcowa prognoza globalnej produkcji zbóż w sezonie 2022/23 została zmniejszona o 3 mln t (miesiąc do miesiąca) do 2 mld 252 mln t. Tegoroczne zbiory będą niższe o 40 mln t w stosunku do poprzedniego sezonu. Tak znaczna redukcja jest zdaniem ekspertów IGC głównie odzwierciedleniem efektu suszy w UE, dotyczącej zarówno pszenicy, jęczmienia, jak i kukurydzy. Obecna obniżka będzie pierwszym spadkiem od pięciu sezonów. Globalne zapasy zbóż wynosząc 583 mln ton (–4%) osiągną najniższy poziom od ośmiu lat.
Pszenica
Światowe zbiory pszenicy wyniosą w tym sezonie 770 mln t i będą o 11 mln t mniejsze od ubiegłorocznych. Konsumpcja pszenicy jednak stale wzrasta, tym razem o 2 mln t w skali roku, do 780 mln t. Tym samym nadmierna w stosunku do produkcji konsumpcja spowoduje spadek zapasów pszenicy do 272 mln t, a więc 3,5-miesięcznych potrzeb na całym świecie. Oznacza to, że w celu zaspokojenia popytu konieczny będzie bardziej dynamiczny eksport, ten jednak spowalnia o 2 mln t (r/r) i wyniesie 194 mln t.
Kukurydza
Aż o 31 mln t spadają także, w stosunku do poprzedniego sezonu zbiory kukurydzy, które tym razem maja wynieść 1 mld 189 mln t. Konsekwencją tego będzie zmniejszająca się konsumpcja, która i tak przewyższy zbiory o 13 mln t i wyniesie 1 mld 202 mln t. Pomimo, iż zużycie w tym sezonie będzie o 12 mln t niższe od ubiegłego sezonu, to i tak musi być ono pokryte w części zapasami początkowymi. Dlatego stoki kukurydziane na koniec sezonu skurczą się o 14 mln t i wyniosą zaledwie 271 mln t, tj. 22,5% rocznego zapotrzebowania.
Soja
Prognozy globalnej produkcji soi na sezon 2022/23 spadają w porównaniu z poprzednim raportem o 4 mln t, ale i tak zakładając większe zbiory na półkuli południowej wynosząc 386 mln t, wzrastają o 10% w porównaniu z poprzednim sezonem. Nawet przy zmniejszonych oczekiwaniach na chińskiego importu, międzynarodowy handel wzrasta o 11 mln t (r/r) do 165 mln t, poziomu najwyższego od trzech lat.
Wraz z większą dostępnością oczekuje się ożywienia konsumpcji, zwłaszcza w Azji. W skali globalnej zużycie soi wzrośnie do rekordowych 376 mln ton, a światowe zapasy wrócą do tych z sezonów 2019/20 i 2020/21 tj. 54 mln ton i będą się kumulować u kluczowych dostawców i oczywiście Chinach.
oprac. Juliusz Urban Fot. archiwum taP