Hodowcy przestrzegają przepisów weterynaryjnych
Najnowsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dotyczące obecności pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych i wybranych substancji w organizmach zwierząt gospodarskich i produktach pochodzenia zwierzęcego pokazuje – po raz kolejny – że europejscy hodowcy podejmują wszystkie niezbędne kroki w celu przestrzegania rozporządzeń UE o stosowaniu weterynaryjnych produktów leczniczych.
Wszystkie państwa członkowskie UE oraz Islandia, Norwegia i Wielka Brytania zgłosiły łącznie 621 205 próbek w ramach monitorowania pozostałości leków i substancji czynnych.
Kontrola bezpieczeństwa żywności i paszy w UE
Ramy prawne UE określają maksymalny limit niektórych substancji dopuszczalny w żywności. Istnieje też szereg programów monitorowania i kontroli obecności weterynaryjnych produktów leczniczych u zwierząt gospodarskich, od których lub z których pozyskuje się żywność. Kontrolowane są też produkty zwierzęce, a także pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego lub na ich powierzchni oraz obecność niektórych związków zanieczyszczających w produktach zwierzęcych.