Jak ASF może dostać się do chlewni?
Wirus afrykańskiego pomoru świń jest bardzo stabilny w środowisku, więc może być przenoszony do chlewni poprzez paszę, wodę i inne materiały, jak chociażby siano czy słoma. Połączony niemiecko-szwedzki projekt badawczy ma bardziej szczegółowo zbadać, jak wirus ASF może być przenoszony przez te właśnie wektory zakażenia. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zakłada, że istnieje niskie ryzyko, aby pasze i rośliny zawierały wirusa, jednak brakuje na to danych naukowych. Dlatego naukowcy z niemieckiego Instytutu Friedricha-Loefflera (FLI) oraz Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka, a także eksperci Szwedzkiego Krajowego Instytutu Weterynaryjnego (SVA) zbadają stabilność wirusa ASF w różnych paszach i surowcach oraz w ściółce w warunkach terenowych i podczas przechowywania.
Wyniki badań opublikowane już w lutym 2022 roku wykazały, że wirus ASF, który został wprowadzony do produktów ubocznych, ziarna zbóż, śruty sojowej i mieszanek paszowych, był w dużej mierze inaktywowany w wyniku procesu przetwarzania surowców bądź pasz. Teoretycznie niewłaściwe obchodzenie się z komponentami może jednak spowodować ponowne zanieczyszczenie patogenem.