Chlebaki naan z kurczakiem i warzywami
Składniki na chlebki: 700 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 5 łyżek oleju, 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki suszonej bazylii, łyżka cukru.
Składniki na farsz: 1 pomidor, kilka liści sałaty, 1 ogórek, 1 mała cebula, 2 filety z kurczaka, sól, pieprz, curry, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku.
Składniki na sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu naturalnego, dowolne suszone zioła – zioła prowansalskie, bazylia.
Wykonanie: Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć i utrzeć z cukrem. Dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, jogurt, sól oraz suszoną bazylię. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyrobić jeszcze raz i podzielić na 10 części. Uformować okrągłe placuszki i je spłaszczyć. Na dno piekarnika wstawić brytfannę z wodą, tak aby podczas pieczenia parowała. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec chlebki 10 minut, a następnie obrócić je i piec kolejne 7 minut. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy. Ogórka, pomidora, cebulę pokroić w cienkie plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez, jogurt, zioła i wymieszać. Bułeczki naciąć, posmarować sosem czosnkowym, ułożyć sałatę, warzywa, mięso i polać sosem.