Pomidory ze Złotej jadą do przetwórni w Łowiczu, w tym również dwie nowe odmiany – Enotrio i Olivenza. O dobre odżywienie, kondycję roślin, a w efekcie o wysoki plon i briks dbał, jak podkreślał gospodarz, Włodzimierz Prus z firmy ADOB.
Gospodarz Marcin Gajda
Odmiana Enotrio
A gospodarzem, u którego można było 28 sierpnia poznać nowe odmiany firmy Hazera, był Marcin Gajda. Przedmiotem jego troski są uprawy na areale 140 ha. Dominuje (powierzchniowo) kukurydza na ziarno, są zboża, ale i gatunki ogrodnicze – 1,5 ha sadu wiśniowego (Łutówka i Groniasta z Ujfehertoi), 2 ha truskawki (Rumba, Asia, Sibilla, Grandarosa) i 15 ha pomidora.
Na polach pomidorowych w tym sezonie dominuje:
- Pietrarossa;
- ale są też Heinz 2206;
- N6438;
- Docet;
- Brixtone oraz dwie nowości – Enotrio i Olivenza.
– Większość rozsady, w tacach 150, dostarcza nam firma Krasoń, a sadzonki nowych odmian wyprodukowało Gospodarstwo Ogrodnicze Wiktor Grochowski z Justynowa w wielodoniczkach w typie duńskim (0,53 × 0,32) o pojemności 22 cm3 i 32 cm3. Sadziliśmy w dwóch terminach: 10–15 maja i 18 maja. Rośliny z pierwszego sadzenia trochę ucierpiały od przymrozku, ale wspomaganiem dolistnym złagodziliśmy ten stres.