Dlaczego kokos?
Ze względu na swą strukturę podłoże kokosowe ma dobre właściwości fizyczne i cieplne, chłonie kilkakrotnie więcej wody, niż waży oraz stopniowo ją oddaje. Warto dodać, że pożywka podana za pomocą kroplowników szybko i równomiernie rozprzestrzenia się na całej szerokości podłoża. Właściwości podłoży kokosowych są determinowane rodzajem i proporcjami użytych surowców. Mogą to być m.in. włókna o różnej długości, miałka frakcja kokosowa i tzw. chipsy. Są proste w transporcie w formie wysuszonej i sprasowanej. Dopiero po odpowiednim uwilgotnieniu gwałtownie zwiększa się ich objętość. Mają ponadto specjalnie frezowane otwory, dzięki czemu po nawodnieniu są bezpośrednio gotowe do wykorzystania. Można w nie od razu sadzić rozsadę, co realnie przekłada się na zmniejszenie kosztów produkcji i zaoszczędzenie czasu. Są wolne od agrofagów, a wręcz korzystne pod względem biologicznym, bowiem pożyteczne mikroorganizmy, np. grzyby z rodzaju Trichoderma, jak również inne, znajdują w nim korzystne warunki do rozwoju. Spadki wilgotności maty kokosowej od ostatniego do pierwszego podlewania (w następnym dniu) można utrzymywać większe niż w podłożach konkurencyjnych. Pozwala to taniej zbudować roślinę generatywną (stale kwitnącą i zawiązującą owoce), bez konieczności generowania dodatkowych kosztów związanych z ogrzewaniem (przy niższej temperaturze średniodobowej). Włókna kokosowe bardzo wolno ulegają rozkładowi. Są one również w pełni kompostowalne i stanowią świetny dodatek do wzbogacenia gleb w materię organiczną po zakończonym sezonie. Ponadto po sezonie nie musimy ponosić opłat związanych z utylizacją podłoża.