Jak zaplanować płodozmian?
Czynnikiem, który należy brać pod uwagę, konstruując płodozmian, są wymagania pokarmowe. Najważniejsze jest nawożenie organiczne, które nie tylko dostarcza składników pokarmowych, lecz także poprawia strukturę gleby. Należy tak układać płodozmian, by co 3–4 lata były wprowadzane nawozy organiczne. Nie wszystkie rośliny wymagają dużych dawek obornika czy kompostu, ale takie, jak kapusta, ogórki, kalafiory, selery czy pory, należy uprawiać w pierwszym roku po nawożeniu organicznym.
W drugim roku uprawiamy: pomidory, paprykę, warzywa cebulowe, marchew, pietruszkę, buraki, sałatę i szpinak. W trzecim i czwartym roku uprawiamy rośliny strączkowe oraz pomidory wysoko rosnące. W płodozmianie powinno znaleźć się miejsce na nawozy zielone: rośliny bobowate, facelię, owies czy żyto, które poprawiają strukturę gleby, a także zabezpieczą ją przed erozją w czasie, gdy nie uprawiamy warzyw, oraz zabezpieczą przed nadmiernym zachwaszczeniem. Rośliny bobowate wnoszą dodatkową korzyść, ponieważ dzięki brodawkom korzeniowym są źródłem dodatkowego azotu. Wszystkie rośliny uprawiane na nawozy możemy wysiać jako poplon po wcześnie schodzących warzywach lub międzyplonie albo przedplonie przed warzywami, które wysiewa się lub sadzi w opóźnionym terminie.