Paszportyzacja Polskiej Żywności, czyli konsument w pełni poinformowany
Chociaż o potrzebie pełnej i rzetelnej informacji nt. pochodzenia i jakości żywności dla konsumentów mówi się od dawna, to jednak dopiero teraz ten mechanizm będzie wdrażany na wielką skalę. Paszportyzacja Polskiej Żywności – to projekt, który ma pozbawić żywność wszelkich tajemnic dla konsumenta. Niebawem rusza jego pilotaż na rynkach: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.
• pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech, KPRM Justyna Orłowska,
• minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda,
• zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Wojciech Kędzia,
• główny lekarz weterynarii Bogdan Konopka,
• zastępca głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Magdalena Świderska,
• główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski,
• prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Halina Szymańska,
• główny inspektor sanitarny Krzysztof Saczka,
• główny inspektor transportu drogowego Alvin Gajadhur.
– Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda podczas prezentacji założeń projektu.