De Ruiter poszerza ofertę pomidorów w segmencie premium o Tatemaru Muchoo.
– Zbieraliśmy opinie od klientów, by wybrać produkt o wysokich walorach smakowych, jakościowych i plonotwórczych. To odmiana na miarę nowych trendów rynkowych –mówiła Anna Wojciechowska.
Fot. Artur Mierzwa - gospodarz
Owoce wyróżniają się bardzo dobrym smakiem i aromatem. Potwierdzają to badania prowadzone w Polsce przez niezależne firmy na dużej grupie konsumentów. Owoce mają atrakcyjny, malinowy kolor i długą szypułkę. Charakteryzują się długą trwałością pozbiorczą. Zachowują przy tym jędrność i smak. Są duże, lekko spłaszczone i żebrowane, w rozmiarze BB/BB+. Nie mają żółtych przebarwień.
fot. odmiany pomidorów między innymi Hakumaru i Portento
Fot. Pomidor Muchoo
W porównaniu do Tomimaru Muchoo mają intensywniejszy malinowy kolor.
Tatemaru Muchoo to nowa odmiana przeznaczona do upraw standardowych i doświetlanych (w takiej produkcji owoce nie tracą na smakowitości). Do szczepienia zalecana jest podkładka Maxifort lub Equifort. Odmiana może być także uprawiana bez szczepienia. Polecana jest do nowoczesnych, wysokich szklarni.
- Pomimo tegorocznej ciemnej wiosny zawiązanie owoców było dobre, 3-4 szt. w gronie. Rośliny początkowo mają długie międzywęźla, które od 7 grona skracają się. Odmiana ma wysoką tolerancję na suchą zgniliznę wierzchołków owoców i jest odporna na mączniaka prawdziwego – mówił Grzegorz Fic - Jest bardzo plenna, daje wysoki plon handlowy – dodaje.
Marta Szyperek