Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w najbliższym czasie zaprasza na sporą dawkę aktywności i wydarzeń.
Warsztaty z wyplatania koszyczków z wikliny
W okresie 14 marca – 13 kwietnia Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza do oddziału zamiejscowego w Nowym Tomyślu, gdzie znajduje się Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa. Odbędą się tam warsztaty i pokazy wielkanocne dla zorganizowanych grup dzieci i młodzieży szkolnej.
W warsztatach na raz będzie mogło na raz wziąć udział max. 25 osób. Chyba, że chętnych będzie więcej – uczestników będzie można podzielić na 2 grupy.
Bilet wstępu do muzeum kosztuje jedynie 5 zł. Udział w pokazach to koszt 80 zł od grupy. A w godzinnych warsztatach dla 1 osoby – 15 zł.
Dla przypomnienia – od 1 marca przestał obowiązywać przepis ograniczający limit powierzchni 1 os./15 m², jednak obowiązek zakrywania ust i nosa w pomieszczeniach pozostał. Jeśli dopisze pogoda, zajęcia odbędą się na świeżym powietrzu.
Kwestie zgłoszeń i zdobycia dodatkowych informacji można uzyskać dzwoniąc pod nr tel. 61 44 22 311 albo pisząc na adres: nowytomysl@muzeum-szreniawa.pl
Marzec miesiącem śledzia – Instytut Skrzynki ogłasza konkurs na najlepsze przekąski śledziowe
W Polsce znajdziemy wielu smakoszy tej morskiej ryby, który jest podawany na różne sposoby w wielu regionach. W Wielkopolsce najbardziej popularny jest śledź w śmietanie podawany z ziemniakami w mundurkach.
Dlaczego konkurs ze śledziami w roli głównej?
Marzec, to także okres postu, w którym śledź tradycyjnie znajduje miejsce na naszych stołach.
- „Śledzik” to inna nazwa Podkoziołka, czyli zakończenia karnawału.
- Śledzia można kochać lub nienawidzić (ta druga grupa sporo na tym traci).
- Danie ze śledzia są tanie, ale bardzo smaczne i można go przyrządzić na wiele sposobów.
- Śledź ma dużo właściwości zdrowotnych: witaminy i ma mało kalorii, działa też przeciwdepresyjnie. Oraz jest afrodyzjakiem!
W ramach konkursu na NAJLEPSZY SMAK POWIATU POZNAŃSKIEGO 2021 - SMAK ŚLEDZIA 2022, którego organizatorem jest Instytut Skrzynki, restauracje z całej Wielkopolski będą mogły zmierzyć się w konkursie „Smak Śledzia 2022”. O wyborze najsmaczniejszej śledziowej potrawy zdecyduje kapituła konkursowa 14 marca 2022 roku.
Jak się zgłaszać do konkursu?
Na adres kontakt@smakipowiatuoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 13 marca 2002 podesłać maksymalnie trzy dania na zimno ze śledzia. Regulamin i formularz zgłoszeniowy są dostępne www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Finał odbędzie się w poniedziałek, 14 marca, a uczestnicy będą przygotowywać konkursowe dania, a następnie je prezentować.
Eksperci kulinarni zasiadający w kapitule konkursowej przyznają tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Śledzia” oraz nagrody finansowe ufundowane przez Instytut Skrzynki otrzymają laureaci za miejsca:
- I –500 zł,
- I – 300 zł,
- III – 200 zł.
A także inne liczne nagród ufundowane przez innych sponsorów.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Fot. Pixabay