- Nie będzie w tym ani odrobiny przesady, jeśli powiem, że ja ten olej wykorzystuję dosłownie do wszystkiego. Dlaczego? Bo w postaci rafinowanej ma on tak delikatny smak, że z powodzeniem można go używać i do słodkich i do wytrawnych dań, a tłoczony na zimno jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek i sosów – mówi Monika Mrozowska, popularna aktorka i propagatorka zdrowego stylu życia i odżywiania się.
Olej rzepakowy nie dominuje smakiem, a dobrze podkreśla walory posiłku. Zawiera cenne dla organizmu składniki, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Oba kwasy pozytywnie wpływają na nerki, serce, właściwie cały układ krwionośny, czy na stan skóry. Warto podkreślić, że olej rzepakowy zawiera najodpowiedniejszy stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3, czyli 2: 1, dlatego nasza codzienna dieta powinna być bogata w ten składnik. Zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych ze wszystkim olejów roślinnych, a ponadto całą masę witamin, m.in. prowitaminę A, której zawiera najwięcej ze wszystkich olejów roślinnych, a jest ona odpowiedzialna za dobry wzrok oraz kondycję skóry, a także wspomaga nasz system immunologiczny, witaminę E nazywaną witaminą młodości, bo niweluje wolne rodniki, witaminę K, która odpowiada za krzepnięcie krwi.