Polska jest znaczącym producentem i eksporterem drobiu w Europie, stąd nie dziwi obserwowany od kilku już lat stały wzrost produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju. W związku z tym hodowcy szukają sposobów na zwiększenie opłacalności prowadzonych działań. Ta wiąże się nie tylko z budową nowych obiektów hodowlanych, ale także z modernizacją już istniejących. Na przykładzie kompleksowej modernizacji oświetlenia kurników należących do Fermy Drobiu Ignaczak pokazujemy, ile można zaoszczędzić dzięki wdrożeniu nowoczesnych rozwiązań w zakresie oświetlenia.
Analiza biznesowa fermy drobiu
Ferma Drobiu Ignaczak, położona w woj. warmińsko-mazurskim, od kilkunastu lat zajmuje się hodowlą. Rocznie produkuje około 300 ton mięsa. Dotychczas w hali hodowli używała świetlówek fluoroscencyjnych. Zmiany na rynku cen energii elektrycznej spowodowały, że hodowca zdecydował się na wymianę oświetlenia na LED.
Łączna moc starego oświetlenia wynosiła 2,1 kW. Hala hodowli w czasie cyklu produkcyjnego jest oświetlana średnio przez 18 godzin w ciągu doby. Przed modernizacją zużycie energii na potrzeby oświetlenia wynosiło około 11 340 kWh rocznie. Jakie zmiany wprowadzono i ile zaoszczędzi hodowca dzięki wymianie oświetlenia?