Papryka to warzywa z ogromnymi właściwościami zdrowotnymi, bogata w witaminę C, której ma dwukrotnie więcej niż cytryna, Dodatkowo cieszy wspaniałym smakiem.
W Europie obecnych jest ponad 2300 odmian. Różnią się pomiędzy sobą kształtem, kolorem, wielkością oraz ostrością. Przedstawimy charakterystykę kilku najciekawszych odmian uprawianych na południu Mazowsza:
- Papryka słodka – to jedyna odmiana łagodna w smaku, a to dzięki braku kapsaicyny. Jest to substancja, która dopowiada za ostry posmak. Kolory: czerwona, żółta oraz zielona.
- Papryka habanero – Niezwykle ostra papryka o czerwonej skórce. Owoce tej papryki wykorzystywane są przede wszystkim jako dodatek do zup, sosów czy sals.
- Jalapeño – niewielka w rozmiarach, ale za to bardzo ostra papryka, najczęściej koloru zielonego. Kwaskowaty posmak i ostrość wpłynęła na jej wykorzystanie jako dodatek do serów, zup czy przetworów.
- Papryka Ramiro – owoce o podłużnym kształcie, koloru czerwonego. Słodka i chrupiąca. Idealna do spożywania na surowo.
- Papryka typu snack – wyjątkowo słodka, aromatyczna i chrupiąca mała papryczka. Odmiany, które produkowane są w Polsce mają łagodny smak. Idealne jako dodatek do sałatek.
W sierpniu przypada pełnia zbiorów papryki, także zachęcamy do korzystania z bogactwa jej odmian i wartości!