Co zawiera w sobie mleko i które składniki są najcenniejsze?
Do bioaktywnych składników mleka zaliczamy:
- immunoglobuliny,
- hormony,
- cytokininy,
- poliamidy,
- enzymy,
- nukleotydy,
- jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- witaminy rozpuszczone w tłuszczach,
- karotenoidy,
- fosfolipidy.
Mleko krowie zawiera około 20–30 różnych białek, 80% z nich stanowi kazeina, pozostałe 20% to białka serwatkowe. Dlaczego białka mleka są tak cenne?
– Białka mleka krowiego cechuje wysoka wartość biologiczna, są one źródłem łatwo przyswajalnych aminokwasów egzogennych. Białka serwatkowe stanowią około 20% ogółu białek, są to: β-laktoglobulina, α-laktoalbumina i albumina surowicy bydlęcej. Występujące w mleku białka serwatkowe i powstające z nich peptydy posiadają m.in. właściwości przeciwzapalne, bakteriostatyczne, antyoksydacyjne, opioidowe, antynowotworowe oraz przeciwdziałają nadciśnieniu. Najwyższą wartość pod względem aktywności biologicznej wykazuje białko serwatkowe – laktoferyna. Posiada ona właściwości bakteriostatyczne, antyoksydacyjne oraz immunomodulacyjne, m.in. zapobiega tworzeniu się złogów β-amyloidu, które stwierdzane są w mózgu w przypadku choroby Alzheimera – mówi dr hab. Iwona Radkowska z Zakładu Hodowli Bydła w Instytucie Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach.