Większe spożycie tłuszczu mlecznego chroni układ krwionośny?
W jednym z niedawnych badań przeprowadzonym w Szwecji stwierdzono, że wyższe spożycie tłuszczu mlecznego nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zgonu. Spożycie nabiału i przetworów mlecznych w Szwecji należy do najwyższych na świecie.
Autorka badania, Kathy Trieu z The George Institute for Global Health, powiedziała, że spożywanie niektórych produktów mlecznych, zwłaszcza produktów fermentowanych, już wcześniej wiązano z korzyściami dla serca.
– Coraz więcej dowodów sugeruje, że w spożyciu produktów mlecznych większą rolę w kontekście zdrowia może odgrywać typ nabiału – jak ser, jogurt, mleko czy masło – nie zaś sama zawartość tłuszczu. To zrodziło wątpliwości, czy w ogóle unikanie tłuszczów mlecznych jest korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego – powiedziała dr Trieu i dodała, że badanie sugeruje, że zmniejszenie ilości tłuszczu mlecznego lub całkowite unikanie nabiału może nie być najlepszym wyborem dla zdrowia serca.
– Ważne jest, aby pamiętać, że chociaż produkty mleczne mogą być bogate w tłuszcze nasycone, są również bogate w wiele innych składników odżywczych i mogą być częścią zdrowej diety – powiedziała specjalistka.