Ciepłe miesiące letnie oznaczają jedno – pełnię sezonu dla większości gatunków warzyw. Te dojrzewające w słońcu, charakteryzują się soczystością i dobrym wybarwieniem oraz niepowtarzalnym aromatem.
Jak możemy eksperymentować w kuchni korzystać z sezonowych warzyw w czasie urlopu?
Poniżej znajdziesz 5 najlepszych letnich warzyw, których nie może zabraknąć na twoim stole.
Warzywa, których nie może zabraknąć w leniej kuchni
Numer jeden to oczywiście ogórki
- Chrupiący, słodki, orzeźwiający to chyba najlepsze określenia opisujące świeże, gruntowe ogórki. Najbardziej znana jest mizeria z dodatkiem szczypty soli i cukru, podawana z kwaśną śmietaną. Konkurować z nią może sos tzatzyki z tartym ogórkiem, doprawionym solą, pieprzem i czosnkiem w gęstym greckim jogurcie.
Na tym jednak pomysły na ogórki się nie kończą. - Czy próbowaliście już tej pysznej prostej japońskiej przystawki?
Ogórka umyj i nie obieraj, pokrój na bardzo cienkie talarki. W miseczce przygotuj 3 łyżki octu ryżowego doprawionego szczyptą soli i cukru. Polej ogórki powstałą zalewą, odczekaj 10 min, aż ją wchłoną. Całość dopraw łyżeczką czarnego sezamu i odrobiną drobno posiekanego szczypiorku. - Ogórek może służyć również jako baza do letniej zupy warzywnej, takiej jak gazpacho. Dobrym pomysłem dla osób chcących się orzeźwić jest napój ogórkowy. Wystarczy do dzbanka z wodą wrzucić kilka plastrów ogórka, świeżych listków mięty i sok z połowy cytryny. Pyszna alternatywa dla tradycyjnej lemoniady.
- Nie pozbywaj się pestek z ogórków, to właśnie w nich kryje się najwięcej smaku tego warzywa. Podając dania z ogórków, pamiętaj o przyprawach. Szczypta świeżego posiekanego koperku, szczypiorku czy listki mięty idealnie dopełnią ogórkowe propozycje.