Program aklimatyzacji świń ma na celu ochronę stada przed ewentualnym wprowadzeniem groźnych patogenów. Wymaga podjęcia działań w celu zmniejszenia ryzyka rozprzestrzeniania się chorób, a jego prawidłowe przeprowadzenie ma wpływ na zdrowie zarówno wprowadzanych sztuk, jak i wydajność całego stada podstawowego. Dlatego zgodnie z zaleceniami profilaktyki należy poddać wszystkie wprowadzane do chlewni zwierzęta kwarantannie i aklimatyzacji. Zanim zakupione zostaną nowe sztuki, należy upewnić się jednak, z jakiego będą pochodzić źródła, gdyż wraz ze zwierzętami można przywieźć sobie choroby.
Zakupione loszki i knurki nie powinny być od razu włączane do stada. Należy przygotować im na kilka pierwszych tygodni pobytu oddzielne miejsce, tzw. izolator, do odbycia kwarantanny. Najlepiej, jeśli odbywa się to w obiekcie położonym z dala od budynków gospodarstwa w odległości minimum 50–100 m. W tym przypadku również należy zastosować zasadę „całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste”. Kupione świnie powinny zasiedlić pomieszczenie, w którym będą wyłącznie one.
Zwierzęta powinny być wprowadzone do suchego, czystego i zdezynfekowanego pomieszczenia, gdyż na pewno będą osłabione transportem, co spowoduje obniżenie ich odporności. Umieszczenie ich w niezdezynfekowanych kojcach w nadmierny sposób naraża je na kontakt z nieznanymi dla nich patogenami. Może to przyczynić się do wystąpienia objawów klinicznych chorób i prowadzić do strat. W chłodne dni przed przywiezieniem nowych świń należy ocenić, czy liczba zwierząt jest odpowiednia do kubatury pomieszczenia, i podjąć decyzję o ewentualnym jego dogrzaniu.
Z uwagi na ochronę stada podstawowego wskazane jest, by do obsługi izolatora wyznaczyć inne osoby, a jeśli jest to niemożliwe, zaleca się obsługiwanie najpierw głównego obiektu, a następnie po przebraniu się i dezynfekcji rąk oraz obuwia dopiero przechodzić do izolatora. Przebieranie, mycie i dezynfekcję należy każdorazowo powtórzyć przed powrotem do chlewni głównej.