Na rynku jest dostępnych wiele odmian sałat różnych typów, ale tylko niewielka ich część gwarantuje sukces w produkcji.
Pierwszą cechą determinującą wybór odmiany powinna być jej wczesność, czyli dobieramy odmianę do okresu uprawy. Przykładowo, sałatę masłową można uprawiać cały rok. Na okres wiosenny wybieramy wczesne odmiany, charakteryzujące się szybkim przyrostem. Na jesień planujemy odmiany, które tolerują już mniejszą ilość światła, tzw. odmiany na skracający się dzień. Tak samo jest z innymi typami sałat, niezależnie od tego, czy rosną pod osłonami, czy w gruncie pod przykryciem, na wiosnę wybieramy odmiany charakteryzujące się szybkim wzrostem.
Patrzeć na zdrowotność
Wśród odmian można znaleźć takie, które na tle innych wyróżniają się bardzo dobrą zdrowotnością. Ze względu na coraz mniejszą liczbę preparatów dopuszczonych do ochrony, cecha odporności będzie odgrywała coraz większą rolę. Jeśli chodzi o zdrowotność, absolutnie należy zwrócić uwagę na jakie rasy mączniaka odmiana jest odporna. Obecnie jest 16–36 ras mączniaka (Bl – Bremia lactucae – mączniak rzekomy sałaty) najbardziej agresywnych i najczęściej spotykanych w sezonach produkcyjnych.