Kroger Co wprowadza limity zakupu mięsa
Amerykańska sieć supermarketów ustanowiła limity zakupu mielonej wołowiny i wieprzowiny podczas zakłóceń dostaw przez COVID-19. W Stanach Zjednoczonych rosną obawy związane z niedoborami mięsa.
Pracownicy zakładów chorują, konieczne było tymczasowe zaprzestanie działalności. Firmy ostrzegają przed niedoborem żywności. Prezydent USA Donald Trump powołując się na Ustawę o produkcji obronnej, upoważnił zakłady mięsne do dalszego funkcjonowania podczas pandemii.
W ciągu kilku dni przypadki COVID-19 w zakładzie pakowania mięsa JBS w Kolorado wzrosły ponad dwukrotnie, a już sześciu pracowników zmarło. W zakładzie Greeley w Kolorado praca była wstrzymana na dwa tygodnie.
– Wzrost liczby przypadków w ciągu kilku dni pokazuje, jak poważny jest ten kryzys i jakie niebezpieczeństwa napotykają pracowników, próbujących wykonywać swoją pracę – powiedziała Kim Cordova, lider lokalnego oddziału United Food and Commercial Workers International Union w komunikacie prasowym.
Amerykańscy ekonomiści prognozują, że straty sektora wyniosą około 5 miliardów dolarów, głównie przez zamknięcie restauracji, barów itd., co stanowi około 25% spożycia wieprzowiny w USA.
oprac. dkol na podst. thepigsite.com