Burak ćwikłowy jest chętnie spożywany w Polsce. Warzywo to jest powszechnie cenione za swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne. Zawarte w nim sole mineralne działają odkwaszająco. Z uwagi na trwałość przechowalniczą może być spożywany w stanie świeżym prawie przez cały rok. Jest cennym surowcem wykorzystywanym powszechnie w przemyśle przetwórczym do produkcji suszu, mrożonek, różnego rodzaju konserw, ćwikły oraz soków pitnych i zagęszczonych, a ostatnio w coraz większym stopniu – do produkcji naturalnych barwników.
- W ostatnich pięciu latach eksport buraków kształtował się w przedziale 16–25 tys. ton, co stanowiło średnio 7 proc. ich zbiorów w Polsce. Wartość eksportu wynosiła od 7 mln euro do 14 mln euro - informuje KOWR.