Jak wysoki inbred wpływa na wydajność mleczną krów?
Naukowcy z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen sprawdzili, jak różny stopień spokrewnienia wpływa na wydajność mleczną w następnym pokoleniu. W tym celu przeanalizowali dane genetyczne blisko 40 tysięcy krów rasy hf, po pierwszej laktacji. Na podstawie danych rodowodowych obliczyli współczynniki inbredu i następnie analizowali czy liczba i długość segmentów dziedziczonych ze strony matki i ojca mają negatywny wpływ i wywołują depresję inbredową. Na końcu badacze podzielili wartość inbredu na: identyczny materiał genetyczny, pierwszy raz łączący się w potomstwie oraz identyczny materiał genetyczny, który wystąpił już przynajmniej u jednego przodka. I cóż się okazało? Otóż, wydajność mleczna krów zinbredowanych spada, im więcej identycznych fragmentów DNA dziedziczy krowa po swoich rodzicach. Naukowcy udowodnili, że krowa, która ma więcej niż 1% identycznych fragmentów DNA produkuje 36,5 kg mleka mniej w 305-dniowej laktacji. Ponadto wykazano, że spadek wydajności jest podwójnie silny, jeżeli identyczna pula genetyczna spotkała się pierwszy raz od strony ojca i matki.