Uczestnicy spotkania mieli okazję, by zobaczyć pokaz zbioru ogórka w systemie samolotowym na polu Zbigniewa Stajkowskiego. Metoda ta, podpatrzona u niemieckich rolników, zdobywa coraz większą popularność także w Polsce. Jej główną zaletą jest szybkość i dokładność zbioru, bo na maszynie pracuje jednocześnie aż 26 osób. Ale żeby „ogórkowe żniwa” przeprowadzić samolotem, trzeba się do tego odpowiednio przygotować. W takiej technologii ogórki uprawia się na niskich wałach przykrytych czarną folią. W początkowym okresie przykrywa się je agrowłókniną, a do produkcji należy użyć partenokarpnych odmian.
Jedną z nich jest Atik z hodowli Bejo - grubobrodawkowy ogórek charakteryzujący się wysoką zdrowotnością oraz świetną jakością do konserwowania i kwaszenia.
Przybyli goście mogli ocenić także programy nawożenia ogórka na plantacji pana Zbigniewa. O odżywianie roślin od wielu lat dba tutaj firma Yara. Gospodarze są bardzo zadowoleni z tej współpracy, bo plony dochodzą nawet do 100 ton z ha. Stosuje się tu m.in. Kristalon Super czerwony.
- Wybitną korzyścią tego rozwiązania jest zawartość fosforu w formie polifosforanowej – wyjaśniał Wojciech Kopeć z firmy Yara.
Ciepła i deszczowa pogoda sprzyja rozwojowi chorób bakteryjnych i wysokiej presji ze strony szkodników. Sporym problemem jest m.in. zmienik lucernowiec, bo do walki z tym pluskwiakiem w okresie zbiorów brakuje narzędzi.
- W okresie zbiorczym możemy sięgnąć jedynie po preparaty, które mechanicznie blokują szkodniki, takie jak Emulpar 940 EC, Siltac EC czy Limoncide – radził Piotr Borczyński z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
O zdrowotność ogórka należy dbać od początku sezonu wegetacyjnego. Pomocny w walce z chorobami jest m.in. biologiczny środek Polyversum.
A prawidłowa ochrona ogórków to podstawowa kwestia, bo tylko zdrowe warzywa znajdą kupca. Joanna Nanys, właścicielka firmy przetwórczej DROS, która rocznie skupuje 500 ton warzyw, zaapelowała do obecnych w Michalczy producentów, by dbali o swoje plantacje w sposób zrównoważony.
Poza wykładami merytorycznymi goście mieli okazję do uczestnictwa w konkursach, jarmarku produktów spożywczych i pokazach kulinarnych kół gospodyń wiejskich. Można było popróbować wielu pysznych dań - oczywiście z ogórkiem w roli głównej! Tradycyjnie wybraliśmy tez superogórkowca roku. Została nim pani Jolanta Kozicka, która bezbłędnie odpowiedziała na pytania konkursowe. Gratulujemy!
Uczestnicy Dnia Ogórka podkreślali, że solidna dawka wiedzy, którą otrzymali podczas spotkania zaowocuje większymi plonami i lepszym doborem odmian w ich gospodarstwach. Okazja, by porozmawiać z tak wieloma specjalistami w dziedzinie ochrony ogórka, jego nawożenia, siewu czy technologii zbioru nie zdarza się przecież często.
Nie pozostaje nam nic innego, jak podziękować za te słowa i za uczestnictwo w spotkaniu. Mamy nadzieję, że Kłecki Dzień Ogórka na stałe wpisze się w kalendarz najważniejszych imprez polowych w Polsce. Dlatego już teraz serdecznie zapraszamy Was do Michalczy na kolejne spotkanie w przyszłym roku! Do zobaczenia!