Podczas Kłeckiego Dnia Ogórka nie zabrakło merytorycznych wykładów. O uszkodzeniach chłodowych ogórków i o tym, jak odróżnić je od uszkodzeń herbicydowych opowiedziała dr Urszula Kłosińska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Zaznaczyła, że wystąpienie w okresie wczesnej wegetacji (faza 1–2 liści) stresowych warunków temperaturowych, czyli kilkukrotny spadek temperatury przy gruncie poniżej 10 st. C powoduje wystąpienie uszkodzeń chłodowych o różnym nasileniu, uzależnionym od stopnia odporności odmiany.
- Pierwszymi symptomami uszkodzeń chłodowych są miejscowe zmiany barwy tkanki liścieni/liści na kolor herbaciany, możliwe do zaobserwowania przez wytrawne oko doświadczonego plantatora – wyjaśniła dr Kłosińska.
Ogórek jest wrażliwy nie tylko na niską temperaturę, ale również herbicydy i dlatego każda nieprawidłowość w wykonaniu zabiegów zwalczania chwastów może negatywnie wpłynąć na uprawiane rośliny.
Pierwszymi symptomami uszkodzeń chłodowych są miejscowe zmiany barwy tkanki liścieni/liści na kolor herbaciany, które w ciągu kilku dni stają się srebrzystobiałe. Natomiast początkowe objawy uszkodzeń herbicydowych to żółknące brzegi liścieni/liści, które bardzo szybko bieleją, rozprzestrzeniając się na większą powierzchnie liścia.