Firma Kantar przeprowadziła dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw sondaż wśród Polaków dotyczący spożycia owoców i warzyw. Badanie zostało przeprowadzone w ramach podsumowania 2019 roku na reprezentatywnej grupie Polaków w wieku 15 lat i więcej.
Spożycie owoców i warzyw w liczbach
Wyniki sondażu zaprezentowała Agata Zadrożna z firmy Kantar. W 2019 roku najchętniej spożywanymi przez Polaków owocami były truskawki (32 proc.) i jabłka (30 proc.). Dalej w rankingu znalazły się: maliny (10 proc.), czereśnie (10 proc.), śliwki (8 proc.), gruszki (7 proc.), banany (6 proc.) i borówki (5 proc.). Co czwarty Polak (24 proc.) deklaruje, że chętnie jadł wszystkie owoce, a 4 proc. z respondentów w ogóle ich nie spożywało.
W 2019 roku najchętniej jedzonym warzywem były pomidory (34 proc.). Co piąty ankietowany (21 proc.) najchętniej spożywał ogórki, 13 proc. badanych – ziemniaki, a 11 proc. – marchew. W dalszej kolejności wymieniane były: sałata (9 proc.), kalafior (8 proc.), papryka (8 proc.), kapusta (6 proc.), brokuły (6 proc.) i cebula (4 proc.). Po wszystkie warzywa sięgało 28 proc. badanych, a po żadne z nich – 4 proc.
Badania wykazały również, że jednym z najbardziej wyczekiwanych sezonowych produktów są polskie truskawki. Wymieniło je dwie trzecie (65 proc.) ankietowanych. Ponadto co czwarty Polak (26 proc.) czeka na pojawienie się w sprzedaży czereśni, co piąty (21 proc.) – malin, a co jedenasty – borówek (9 proc.).
Wyniki te znalazły odzwierciedlenie w wypowiedzi Aldony Radoli, producenta truskawek szklarniowych: – Polskie truskawki to owoce wysyłane do sklepów jeszcze w dniu ich zbioru. Pod tym względem wygrywają z owocami importowanymi, które do naszych sklepów docierają nawet tydzień od zebrania.
Prelegentka zauważyła również, że z powodu epidemii koronawirusa pojawiły się obawy o słaby zbyt na truskawki, jednak już od początku sezonu owoce te bardzo dobrze się sprzedają.