Co zawiera suszony wywar gorzelniany?
Oprócz białka DDGS dostarcza też wielu witamin, w tym z grupy B, niacynę, witaminy A i E oraz mikro- i makroelementy. Wywary są szczególnie dobrym źródłem przyswajalnego fosforu. Jest to spowodowane działaniem fitazy wytwarzanej przez drożdże podczas procesu fermentacji alkoholowej. Zwłaszcza dotyczy to DDGS kukurydzianego, w którym fosfor występuje w formie bardziej przyswajalnej niż w ziarnie zbóż. W badaniach na tucznikach żywionych mieszankami z 10–20% dodatku DDGS określono przyswajalność fosforu z suszonego wywaru na 51%, co znacznie przekracza przyswajalność tego pierwiastka z ziarna kukurydzy (około 30%). DDGS może więc zwiększać zatrzymanie fosforu w organizmie, a przez to ograniczać ilość tego pierwiastka wydalanego w kale, a tym samym do środowiska. Przede wszystkim jednak można zmniejszyć dodatek fosforanów paszowych do mieszanek.
DDGS kukurydziany zawiera łatwostrawne włókno, co sprawia, że ma on wysoką wartość energetyczną. W zależności od rodzaju ziarna użytego do fermentacji, energia metaboliczna DDGS może wahać się od 10,5 do 14 MJ/kg. Innym pozytywnym skutkiem spowodowanym większą ilością włókna dostarczanego do paszy jest ograniczenie odoru i amoniaku w pomieszczeniach, w których przebywają świnie.