Koszty produkcji mleka idą do góry i w obliczu wojny w Ukrainie nikt nie jest w stanie precyzyjnie określić, kiedy ten trend się odwróci. Rynek żywności oraz środków do jej produkcji od dekad nie był tak rozchwiany, jak w ostatnich 3 latach. Co gorsza, ceny mleka w skupach spadają – obniżki zanotowaliśmy w styczniu oraz w lutym. Rekordziści płacą nawet od 40 gr./l mnie niż w zeszłym roku! W takich realiach coraz trudniej jest hodowcom bydła mlecznego walczyć o zadowalającą marżę.
Jak zarabiać więcej?
Są jednak sposoby, które mogą poprawić rachunek ekonomiczny gospodarstw mlecznych i właśnie o nich będziemy mówić podczas Forum Mleko, które odbędzie się już 1 marca w hotelu Via Baltica tuż pod Łomżą. Praktycznych wskazówek podczas konferencji udzielą najlepsi specjaliści z zakresu żywienia, zdrowia i utrzymania krów.
Prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podpowie, jak żywić wysoko wydajne krowy i wskaże kluczowe elementy, na które trzeba zwrócić uwagę, by niwelować kosztowne problemy związane m.in. z potencjalnymi zaburzeniami w rozrodzie zwierząt czy ich zdrowiem. Na straty wynikające ze schorzeń wymienia zwróci uwagę dr n. wet. Sebastian Smulski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ekspert podpowie, jak poprawić zdrowie krów i jakość oddawanego do skupu mleka, dzięki czemu można osiągnąć wyższą cenę za sprzedawany surowiec.