Produkcja ekologiczna stała się nie tylko zabiegiem marketingowym, ale prężnie rozwijającą się częścią rolnictwa. Żywność ekologiczna to coraz chętniej wybierana kategoria towarów. Żeby nie tylko nie brakowało ich na półkach, ale branża stale się rozwijała, gospodarstwa, chcące produkować żywność ekologiczną, muszą uzyskać certyfikat poświadczający, że gospodarstwo jest ekologiczne. Uzyskanie certyfikatu eko to nie jest łatwe zadanie i wymaga cierpliwości, ale podążając wyznaczoną ścieżką, procedura jest do przebycia. Krok po kroku wyjaśniamy: jak przejść na gospodarowanie ekologiczne.
Produkcja ekologiczna: po co to robimy?
Gospodarstwa ekologiczne to biznes, który ma wiele zadań, ale równie wiele możliwości. Jakie są główne cele produkcji ekologicznej:
- przyczynianie się do ochrony środowiska i klimatu;
- utrzymywanie długotrwałej żyzności gleby;
- przyczynianie się do wysokiego poziomu różnorodności biologicznej;
- znaczne przyczynianie się do utrzymania nietoksycznego środowiska;
- przyczynianie się do wysokich norm dobrostanu zwierząt oraz – w szczególności – do zaspokajania potrzeb behawioralnych charakterystycznych dla danego gatunku zwierząt;
- zachęcanie do stosowania krótkich łańcuchów dostaw i produkcji lokalnej w różnych obszarach Unii;
- zachęcanie do zachowania ras rzadkich lub lokalnych ras zagrożonych wyginięciem;
- przyczynianie się do rozwoju podaży materiału genetycznego roślin dostosowanego do szczególnych potrzeb i celów rolnictwa ekologicznego;
- przyczynianie się do wysokiego poziomu różnorodności biologicznej, w szczególności poprzez stosowanie zróżnicowanego materiału genetycznego roślin, takiego jak ekologiczny materiał heterogeniczny i odmiany ekologiczne nadające się do produkcji ekologicznej;
- wspieranie rozwoju ekologicznej hodowli roślin, aby przyczyniać się do sprzyjających perspektyw gospodarczych dla sektora ekologicznego.