Co może dać nam żółty ser dobrej jakości?
Jest doskonałym źródłem wapnia, tłuszczu i białka. Zawiera wysokie stężenia witamin A, D, K i B12, a także cynku, fosforu i ryboflawiny, czyli witaminy B2, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Ser produkowany z mleka krów karmionych w 100% zielonką, ma najwięcej wspomnianych składników, a do tego zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę K2. Kwasy wpływają korzystnie na pracę serca, mózgu i wzrok, a witamina K2 decyduje m.in. o gospodarce wapiennej i zapobiega osteoporozie. Dobrze będzie jej przeciwdziałał ser typu cheddar.
Nabiał przeciwko próchnicy zębów?
Jak wskazuje kilka badań, ser, i generalnie nabiał, może przeciwdziałać próchnicy zębów. W duńskich badaniach z 2015 roku u dzieci, które przyjmowały nieco wyższe niż zalecane dzienne dawki nabiału, nie stwierdzano próchnicy po upływie trzech lat. Była ona natomiast obecna u dzieci, które spożywały dawki mniejsze niż zalecane dla wieku. W innych badaniach u uczestników, którym podawano ser typu cheddar, odnotowywano znaczący wzrost pH w jamie ustnej – silniejszy niż po spożyciu mleka czy bezcukrowego jogurtu. A to właśnie niskie pH w ustach sprzyja próchnicy.