Po czym sprawdzić czy obora jest dobrze wentylowana?
W minionym, jakże upalnym tygodniu odwiedziłam kilka obór, w których hodowcy zadbali o sprawną wentylację, montując wydajne i liczne wentylatory. Temperatury powietrza przekraczające 30℃ zrobiły jednak swoje i cierpiące z tego powodu zwierzęta szukały jak najchłodniejszych miejsc, gromadząc się pod wentylatorami. To wskazuje, jak bardzo ważne jest przemyślane rozmieszczenie urządzeń, które jak najefektywniej będą chłodzić nasze zwierzęta.
Brak dobrej wentylacji w oborze można bardzo łatwo stwierdzić, obserwując krowy i analizując dane. Spadek wydajności z jednoczesnym pogorszeniem parametrów mleka (szczególnie zawartości tłuszczu) oraz wzrost liczby komórek somatycznych wskazują na niewystarczającą wentylację i chłodzenie w oborze.
W obiektach bez odpowiedniego systemu wentylacyjnego, w ciepłe dni krowy jedzą najczęściej ze skrajnych części stołu paszowego, bo tam jest największy ruch powietrza. Ponadto, gromadzą się tam, gdzie jest lepszy ruch powietrza, np. w okolicach poideł. Oznacza to, że stoją dłużej niż powinny, a stąd już tylko krok do pojawienia się problemów z racicami.