Na czym polega zrównoważona produkcja żywności w rolnictwie?
Już w czwartek 24 listopada 2022 roku Polskie Wydawnictwo Rolnicze, wydawca m. in. takich czasopism i portali jak Tygodnik Poradnik Rolniczy, Top Agrar Polska,WiOM Warzywa i Owoce Miękie czy Sad Nowoczesny wspólnie z Bankiem BNP Paribas oraz Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” zapraszają na webinarium pt.: „Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”.
Webinarium jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie rolników i przetwórców zrównoważoną produkcją w gospodarstwach rolnych. Część z nich już wdrożyła u siebie te zasady, a niektórzy wprowadzili w swoich gospodarstwach wybrane dobre praktyki i potrzebują więcej wiedzy oraz informacji w tym zakresie. Wielu producentów rolnych stosuje już zasady produkcji zrównoważonej zarówno produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej, ale nie są tego do końca świadomi.
Czym jest produkcja zrównoważona? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w doborowym gronie ekspertów i praktyków, którzy przedstawią główne założenia, wskażą obszary działania, wytłumaczą proces certyfikacji takiej produkcji i podpowiedzą najlepsze rozwiązania do finansowania tych zmian w rolnictwie.