Trudne warunki uprawy
Ze względu na zimną pogodę, warunki upraw wiosną nie były łatwe. Siewy warzyw do gruntu zaczęły się z opóźnieniem dwóch-trzech tygodni, producenci musieli się zmagać najpierw z intensywnymi opadami, a później z przesuszoną glebą. Warunki pogodowe wpłynęły także na rozwój chwastów oraz presję ze strony szkodników czy chorób grzybowych. Mimo tego GUS szacuje, że ostateczny poziom zbioru warzyw w Polsce będzie zadowalający. Bardziej sprzyjająca pogoda w czerwcu i lipcu daje nadzieję na duży plon odmian średnio-późnych i późnych, jednak letnie nawałnice uszkodziły część plantacji, co również wpłynie na wielkość zbiorów.
Ile warzyw zbierzemy w 2021 r.?
W tej chwili łączną produkcję warzyw gruntowych wczesnych i późnych szacuje się na 3,9 mln t. To o około 2% mniej niż w ubiegłym roku. GUS przewiduje także nieznaczne zmniejszenie produkcji podstawowych gatunków warzyw gruntowych w porównaniu do poprzedniego sezonu.
Według szacunków, w tym roku zbiory będą wyglądać następująco:
- kapusta – ponad 700 tys. t,
- kalafiory – ok. 145 tys. t,
- cebula i marchew – ok. 630 tys. t,
- buraki – ok. 240 tys. t,
- pomidory – ok. 160 tys. t,
- ogórki – 120 tys. t,
- pozostałe – ponad 1,2 mln t.
W ostatniej grupie największą część stanowią: dynia, pietruszka, seler korzeniowy, brokuły i kukurydza cukrowa.