Uzyskanie tak imponujących wyników hodowlanych i produkcyjnych na fermie w Modlikowicach, należącej do firmy Agro-TaK Zagrodno Spółka Jawna – bo o niej piszemy – to oczywiście lata pracy hodowlanej, intensywnego rozwoju i profesjonalnego zespołu młodych fachowców.
Ważna ilość i parametry
Przez wiele lat praca hodowlana w stadzie ukierunkowana była na zwiększenie jego produkcyjności oraz uzyskanie jak najlepszych parametrów produkowanego mleka, które cechuje się średnią zawartością tłuszczu na poziomie 3,9% i białka – 3,46%. Dzienna produkcja suchej masy mleka od krowy wynosi 36,6 kg.
– Niestety, po tegorocznym upalnym lecie zawartość suchej masy nieco spadła, ale nadal jest dobra, co bardzo nas cieszy – przyznał Szymon Matusiak, kierownik produkcji zwierzęcej. – Tak pożądana wysoka zawartość suchej masy w mleku to, oczywiście obok żywienia, również zasługa ukierunkowanej selekcji. Przez długie lata selekcjonowaliśmy buhaje, na te, które podnoszą parametry suchej masy, jak również białka i tłuszczu w mleku. 8 lat temu zdecydowaliśmy się również, by dobór buhajów (głównie amerykańskich) do rozrodu odbywał się nie tylko i wyłącznie przez pryzmat wydajności, ale również, by podnoszona była ona w sposób umiarkowany, z jednoczesnym wzrostem zawartości białka, tłuszczu i suchej masy mleka. Dziś działania te procentują, bowiem nasze zwierzęta są w stanie wyprodukować dużą zawartość suchej masy w mleku, pomimo rosnącej z roku na rok wydajności.
- Na fermie stosuje się – sprawdzone tutaj – żywienie na mokro. TMR zadawany na stół paszowy ma nawet 40% wilgotności. Zdaniem Szymona Matusiaka, dzięki takiemu rozwiązaniu krowy mogą być żywione bardziej intensywnie, ale bez ryzyka zagrożenia kwasicami