Nowy system znakowania żywności zaszkodzi owocom
Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych sprzeciwia się propozycji Komisji Europejskiej dotyczącej nowego systemu oznakowania wartości odżywczych na przodzie opakowań żywności. Zdaniem FBZPR taki system będzie niesprawiedliwy dla producentów i wprowadzający w błąd konsumentów.
Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych rozumie ideę i cel Komisji Europejskiej promowania zrównoważonej konsumpcji żywności oraz ułatwienie przejścia na zdrową, zrównoważoną dietę. Niemniej FBZPR zwraca jednak uwagę, że w dokumentach Komisji Europejskiej dotyczących inicjatywy wprowadzenia FOPNL wielokrotnie używa się terminu „zdrowa żywność” i „niezdrowa żywność”. Tymczasem żadna dopuszczona do obrotu żywność nie jest niezdrowa sama w sobie. Oczywiście pod warunkiem, że nie spożywamy jej w nadmiarze. Każdy z nas codziennie ma w swojej diecie kilka posiłków, które składają się z różnych pokarmów zawierających: tłuszcze, sól lub cukier. Są one nieszkodliwe jeśli są spożywane z umiarem. Propozycja Komisji Europejskiej zakłada etykietowanie żywności kolorami pokazującymi ich hipotetyczną „wartość odżywczą”. Wprowadza to konsumenta w błąd, bo nie zawiera informacji o zawartych składnikach odżywczych. Szczególnie dotyczy to produktów rolniczych zawierających w swym składzie naturalne wartości odżywcze.