Obecnie w gospodarstwie Kjaer Gartneri uprawa pomidorów zajmuje 3000 m2 szklarni, a ogórków 1000 m2. Uprawy są całkowicie ekologiczne, co potwierdza przyznany obowiązujący w Norwegii certyfikat Debio.
Martin jest jedynym producentem w Norwegii, który uprawia w sposób ekologiczny pomidory koktajlowe na tak dużą skalę. Co więcej, zapotrzebowanie na tego typu warzywa ciągle rośnie, dlatego też wprowadza do uprawy nowe odmiany pomidora i ogórka. Trwają również próby uprawy grzybów oraz testy wprowadzania nowych podłoży uprawowych.
Ochrona biologiczna
Ważną rolę w równowadze ekologicznej szklarni odgrywa biologiczna kontrola szkodników.
Do tego celu używane są głównie dwa gatunki:
❚ Macrolophus pygmaeus – dziubałeczek mączlikowy, latający pluskwiak różnoskrzydły z rodziny tasznikowatych, żywiący się przede wszystkim mączlikami i ich jajami, ale również mszycami, molami, jajami motyli, przędziorkami i wciornastkami. Dorosły osobnik zjada ok. 30 jaj szkodnika dziennie, a w przypadku dużej liczebności szkodnika – nawet więcej.