Osi Poland Foodworks podniósł ceny byków i jałówek
W Polsce ceny skupu bydła pozostają raczej stabilne. W tym tygodniu większość monitorowanych przez nas zakładów mięsnych po raz kolejny pozostawiła cenniki na poprzednich poziomach. Jedynie Osi Poland Foodworks, jedna z największych w kraju ubojni z 4 punktami skupu, dał 40 gr więcej za byki i 10 gr więcej za jałówki. Czy to da sygnał do podwyżek także dla innych ubojni i zakładów mięsnych?Niewykluczone, ale należy pamiętać, że Foodworks zaoferował za byki kl. O 21 zł. Nie jest to stawka najwyższa na rynku.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,10 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,40 zł/kg, a za krowy - 9,20 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek przekraczają 22 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w drugim tygodniu listopada br. żywiec wołowy średnio w kraju skupowano po 11,05 zł/kg wobec 11,04 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena bydła rzeźnego była wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 1,5 proc. i 21 proc. Za byki 12-24 miesiące w tym okresie płacono średnio 11,95 zł/kg, za krowy 9,43 zł/kg, a za jałówki 11,58 zł/kg.