Dania to jeden z liderów europejskiej produkcji trzody chlewnej i choć ma małą powierzchnię, to charakteryzuje się dużą koncentracją chowu świń. Jednocześnie produkcja jest bardzo wyspecjalizowana, a za prowadzenie badań nad jej rozwojem i wprowadzanie uzyskanych wniosków w życie odpowiada Duńskie Centrum Badań Trzody Chlewnej utrzymywane ze składek producentów świń. Czuwa ono nad tym, aby stosowane normy żywienia i utrzymania były optymalne i uzasadnione ekonomicznie przy uwzględnieniu aktualnych cen i warunków rynkowych.
Organizacja SEGES, która jest częścią Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności (L&F) oraz centrum wiedzy i innowacji rolnictwa organizują szereg konferencji o szerokiej tematyce. Podczas tegorocznej, zorganizowanej dla producentów trzody chlewnej, przedstawiono między innymi doświadczenia na temat najlepszego sposobu odsadzania prosiąt, zwłaszcza jeśli będzie to musiało odbywać się bez użycia tlenku cynku, a także rozwiązania mające zabezpieczyć prosięta przed wystąpieniem biegunek. Wykładowcy omawiali sposoby na uzyskanie wyższej masy ciała odsadzanych prosiąt oraz wzmocnienie układu odpornościowego świń. Stosunkowo proste jest odsadzanie prosiąt starszych, jednak zwiększa ono koszty produkcji trzody chlewnej, ponieważ uzyskujemy mniejszą liczbę prosiąt odsadzonych od lochy w roku. Odsadzanie cięższych prosiąt jest natomiast możliwe, gdy skupimy się na uzyskaniu wysokiej mleczności loch, co można osiągnąć poprzez zastosowanie odpowiednich genetyki i żywienia.