Wielu z nich chwali sobie produkty ADOB. Dlatego podczas Dnia Porzeczek i Malin, zorganizowanego przez naszą redakcję w ZDOO w Masłowicach istotę nawożenia mikroelementami przybliżył dr Michał Szklarz, na co dzień związany z tą firmą.
- Chelaty są najlepiej przyswajalną formą przez rośliny niż mikroskładniki w innych formach, dlatego doskonale nadają się do nawożenia dolistnego – mówił dr Michał Szklarz.
Zaznaczył, że chelaty produkowane przez ADOB zawierają składniki schelatowane w 100 proc., co daje pewność, że nawóz jest bardzo efektywny i że wszystkie składniki pokarmowe w nim zawarte będą dostępne dla roślin.
Ekspert wymienił także korzyści z nawożenia dolistnego roślin mikroelementami. Jest to przede wszystkim wzrost plonów i zwiększenie odporności roślin na stres i choroby. Ten sposób odżywiania upraw lepiej pokrywa ich potrzeby pokarmowe, a rośliny lepiej wykorzystują podstawowe makroskładniki.
Zaznaczył, że ADOB posiada patent na IDHA, który jest jedynym biodegradowalnym związkiem chelatującym. W porfolio firmy są chelaty IDHA takie jak żelazo, mangan, cynk oraz miedź.
- W ofercie mamy nawóz Ca IDHA, który jest unikalnym nawozem wapniowym. Zapewnia jędrność komórek owoców, wzmacnia strukturę ścian komórkowych i ogranicza pękanie owoców, a przede wszystkim szybko likwiduje objawy niedoboru wapnia - wyjaśniał dr Michał Szklarz.