Chiny nadal pozostają ważnym rynkiem zbytu dla Europejskiego mięsa
Największym producentem mięsa wieprzowego na świecie wciąż są Chiny z produkcją 48,9 mln ton. Po drastycznej redukcji pogłowia spowodowanej wybuchem epidemii afrykańskiego pomoru świń już odbudowały krajowe stado trzody chlewnej. Nie można jednak zapomnieć, że przy tej okazji bardzo zmieniła się struktura gospodarstw w Chinach. O ile do wybuchu ogniska ASF dominowały stada przyzagrodowe, które stanowiły 89% gospodarstw, o tyle przy odbudowie ich miejsce zajęły profesjonalne, wielkoprzemysłowe fermy o ogromnym potencjale produkcyjnym. Obecnie 30% to chlewnie utrzymujące więcej niż 3 tys. świń. A szacuje się, że do 2025 roku 50% będą stanowiły chlewnie z liczbą świń powyżej 10 tys. sztuk.
– Mimo to Chiny wciąż pozostają ważnym rynkiem zbytu dla Europy, zwłaszcza dla ubocznych produktów wieprzowych nieznajdujących odbiorców na rynku unijnym, a ich eksport do Azji raczej ustabilizuje się na obecnym poziomie – mówił Marcus Fiebelkorn z Duńskiego Związku Producentów Świń podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu zorganizowanego przez miesięcznik „Top Agrar” w Poznaniu.
- – Czy w obecnej sytuacji konsumenci będą w stanie płacić za droższe mięso z chowu o podwyższonym dobrostanie? – zastanawia się Marcus Fiebelkorn