Cztery zakłady pakujące mięso w sądzie – spisek zawyżania cen?
Podczas niedoboru mięsa w USA, wywołanego pandemią koronawirusa i tymczasowym zamknięciem wielu zakładów, niektóre firmy pakujące kierowały się przysłowiem „gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta”.
Jak informuje Beef Magazine, zaobserwowano, jak zakłady pakujące wprowadzają korekty, aby bezpiecznie przywrócić pracowników do pracy, jednocześnie minimalizując ryzyko podczas globalnego wybuchu COVID-19. Później pojawiły się dyskusje i żarliwe wezwania do działania w walce z kruchością systemu bezpieczeństwa i zapewnienia żywności.
– Na początku czerwca Departament Sprawiedliwości wysłał żądania przeprowadzenia dochodzeń cywilnych do Tyson, JBS, Cargill i National Beef, aby formalnie przeanalizować potencjalne naruszenia przepisów antymonopolowych. Po tych wiadomościach dowiedzieliśmy się również, że farmy drobiu Pilgrim's Pride i Claxton zostały oskarżone o ustalanie cen. Widzieliśmy także, jak grupy aktywistów przepychały odejście od produkcji mięsa na rzecz produkcji roślinnych zamienników – wymieniają redaktorzy portalu Beef Magazine.
Z kolei według Bloomberg Law, Cargill Inc., JBS USA, National Beef Packing Co. i Tyson Foods zostały oskarżone w sądzie federalnym w Minneapolis o spiskowanie w celu zawyżenia ceny wołowiny za pomocą ogólnokrajowego programu, który wychodzi na jaw dzięki federalnym dochodzeniom zainicjowanym częściowo z powodu niedoborów mięsa podczas pandemii koronawirusa.