Uzyskanie wysokiej jakości zielonki staje się nie lada wyzwaniem
Zielonki z użytków zielonych, zarówno w formie świeżej jak i konserwowanej stanowią, obok kiszonki z kukurydzy, główną paszę objętościową w żywieniu bydła mlecznego.
Niestety, w obliczu zmian klimatycznych, które obserwujemy i które znacząco wpływają na produkcyjność użytków zielonych, uzyskanie z nich odpowiedniej ilości i najwyższej paszy staje się nie lada wyzwaniem. Powtarzające się susze atmosferyczne (już w różnych porach roku), brak opadów i wysokie temperatury (szczególnie w okresie letnim) przyczyniają się do wysuszenia okrywy glebowej, wpływając negatywnie na wzrost i rozwój płytko korzeniących się roślin łąkowych, szczególnie traw.
Tegoroczna zima jest najlepszym dowodem na wzrost temperatury, dużych wahań jej amplitud, które w połączeniu z brakiem okrywy śnieżnej bardzo źle wpływają na zimowanie traw oraz pogarszają ich stan w momencie rozpoczęcia wiosennej wegetacji. Wiele użytków zielonych uległo także zniszczeniu podczas długich, letnich okresów suszowych. Szczególnie wrażliwe na niedobory wody są użytki zielone założone na gruntach ornych, ale również na trwałych użytkach zielonych (TUZ). A zatem, w obliczu szybko zbliżającej się wiosny warto wcześniej przygotować się do przemyślanej renowacji użytków czy też wyboru odpowiednich mieszanek na nowo zakładane użytki.