Problemy z suszą i ochroną sprawiły, że areał rzepaku w Polsce w latach 2018 – 2020 nieco zmalał, ale w 2021 roku zasiano go znacznie więcej. I w 2022 roku ma być podobnie.
- W tym roku mamy do zbioru 1 mln 65 tys. hektarów. To jest największa powierzchnia, jaką kiedykolwiek mieliśmy zasianą w Polsce. Myślę, że te zasiewy w granicach miliona hektarów już się ustabilizowały – mówi Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Związku Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.
Duża i stabilna uprawa rzepaku daje bezpieczeństwo energetyczne i żywnościowe
Uprawa rzepaku jest w Polsce bardzo ważna ponieważ ma swój istotny wkład w bezpieczeństwo żywnościowe i energetyczne Polski.
- Polityka klimatyczna oraz energetyczna Unii Europejskiej jest coraz bardziej ambitna, a produkcja biopaliw z surowców rolnych jest sposobem na wykorzystanie tego potencjału, który drzemie zarówno w polskim jak i europejskim rolnictwie zarówno w zakresie redukcji emisji dwutlenku węgla, ale też i budowaniu bezpieczeństwa paliwowego – ocenia Adam Stępień, dyrektor Krajowej Izby Biopaliw i Polskiego Stowarzyszenia Oleju
W interesie Polski jest więc nie tylko utrzymanie areału zasiewów rzepaku, ale także jego zwiększanie.
- Jeżeli chodzi o ten asortyment, który się wsypuje do tego koszyka biopaliw to jest to przede wszystkim rzepak i kukurydza. Jeżeli chodzi o rzepak to jest to jest to ok. 1,7 do 2,2 mln ton, jeżeli chodzi o kukurydzę to jest to 0,5 mln ton – przewiduje Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.