Ceny tuczników: rynek złapał nieco zadyszki
Ceny tuczników nie rosną już tak gwałtownie, jak tydzień temu. Monitorowane przez nas zakłady mięsne, które w ubiegłym tygodniu mocno podwyższyły swoje cenniki, teraz pozostawiły je na dotychczasowym poziomie. A część nawet lekko je obniżyła - o 10-20 gr.
Z naszej sondy (ceny pod artykułem) wynika, że obecnie ceny skupu tucznika wahają się w granicach: od 7,40 zł/kg do 8,50 zł/kg w wadze żywej. Z kolei w klasie E stawki wynoszą ok. 10,30 zł/kg, ale zdarzają się oferty nawet za 11 zł/kg.
- Krajowy rynek żywca wieprzowego, po okresie historycznych podwyżek, nabrał nieco zadyszki. Ceny płacone za tuczniki z poziomu 10,80 zł/ kg kl. E spadły o 20 groszy do 10,60 zł/kg. Nie zmienia to jednak sytuacji, że podaż krajowego żywca wieprzowego pozostaje na niskim poziomie i po okresie stabilnych cen możemy obserwować dalsze ich wzrosty w związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi i sezonem grillowym - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig.
Z danych KOWR i MRiRW wynika natomiast, że na rynku krajowym od początku lutego br. drożeje żywiec wieprzowy. W dniach 13–19.02.2023 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 8,29 zł/kg, o 5 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 13 proc. drożej niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten był o 99 proc. droższy niż przed rokiem.