Ceny tuczników spadają. Zakłady zaciągają hamulec
Wzrost cen skupu tuczników nieco przyhamował, mimo że podaż surowca na rynku jest niewielka. Monitorowane przez nas zakłady mięsne obniżyły swoje cenniki o 10-40 gr.
Z naszej sondy (ceny pod artykułem) wynika, że obecnie ceny skupu tucznika wahają się w granicach: od 7,40 zł/kg do 8,40 zł/kg w wadze żywej. Z kolei w klasie E stawki wynoszą ok. 10,40 zł/kg.
- Krajowy rynek tuczników ustabilizował się na poziomie 8,00-8,20 zł/kg żywca. Przed Świętami Wielkanocnymi oraz rozpoczęciem sezonu grillowego istnieje potencjał do dalszego wzrostu cen skupu - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig.
Z danych KOWR i MRiRW wynika natomiast, że w ostatnim tygodniu lutego br. zakłady mięsne kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 8,36 zł/kg, o 1 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 16,5 proc. drożej niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten był o 89 proc. droższy niż przed rokiem.
W tym czasie cena za żywiec w Polsce w klasie poubojowej była wyższa niż średnia w UE o 2,5 proc. Niższe niż w Polsce ceny tego żywca odnotowano m.in. w Danii, Niderlandach, Hiszpanii i Francji. Więcej natomiast płacono w Niemczech i na Węgrzech.