Zdaniem analityków Credit Agricole właśnie realizuje się scenariusz prognozowany przez nich pod koniec zeszłego roku, który mówił, że w I kwartale 2022 r., ceny skupu trzody chlewnej osiągną swoje minimum lokalne a kolejne kwartały przyniosą ich stopniowy wzrost. I rzeczywiście ostatnie tygodnie przyniosły wyraźne podwyżki cen na unijnym rynku trzody chlewnej. Od początku lutego cena skupu tuczników na niemieckiej giełdzie VEZG zwiększyła się o ok. 54%. Wzrost cen obserwowany jest również w Polsce.
Dlaczego świnie drożeją?
W opinii analityków rynkowych Credit Agricole rosnące ceny są efektem obniżonej podaży mięsa wieprzowego ze względu na niską opłacalność jego produkcji w ostatnich kwartałach przy jednoczesnym ożywieniu unijnego popytu na wieprzowinę, któremu sprzyja zwiększony popyt ze strony kanału HoReCa, wraz z wygasaniem pandemii. - Uważamy, że kolejne kwartały przyniosą kontynuację wzrostu cen skupu trzody chlewnej. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza jest dalsze rozprzestrzenianie się ASF, a także tempo odbudowy pogłowia trzody w UE w warunkach oczekiwanego przez nas silnego wzrostu cen pasz obniżającego opłacalność produkcji – czytamy w analizie Credit Agricole.